Kapcsolat   ·   Fórum
Projektről   ·   Ismertető   ·   Kedvezményezett   ·   Aktuális   ·   Sajtóközlemény   ·   Galéria
SAJTÓKÖZLEMÉNY
Korhű divatot idéz Mária Valéria szalonja
2010. május 10.

Néhány korabeli fekete-fehér fotó alapján éled újjá a Gödöllői Királyi Kastély két meghatározó szárnya. A több mint egy évtizede tartó rekonstrukciónak mindig is célkitűzése volt a történelmi hitelesség és a funkcionalitás megőrzése, ami most a felújításra kerülő Rudolf- és Gizella-szárny esetében is hangsúlyt kap.

A Grassalkovich-kastély enteriőrjeinek helyreállításánál már az 1994-es kezdetektől nagy gondot fordítottak a míves anyagok használatára. A megmaradt berendezési darabok mellé válogatták a hiányzó csillárokat, korabeli kályhákat, bútorokat, mivel ezeknek a parkettával, lambériával, falfestésekkel, stukkókkal, apróbb belsőépítészeti és díszítő elemekkel szerves egységet kell alkotniuk. Az összhatás harmóniáját pedig a színben, mintában, anyagban összehangolt kárpitok és függönyök koronázzák meg, amelyeket – lévén kevésbé időtállóak – a megmaradt fényképek, leírások alapján újra kellett gyártani.

A fenti szempontokat a 2009 nyarán indult munkálatok esetében is szem előtt tartották, hiszen az épület történelmi jelentősége és az 1994 óta folyó rekonstrukció eddigi minősége is kötelez. Bár a kastély munkába vett része, a Gizella- és Rudolf-szárny a főhomlokzati térsornál egyszerűbb, funkcionálisabb, de a célkitűzés azonos: történelmileg hiteles, a valamikori használatot sugalló, művészi értékű, ugyanakkor a tervezett kiállítási funkcióra alkalmas termeket kell létrehozni. Szerencsére – mint az eddigiekben – most is tapasztalt csapat dolgozik ezen. Máté Zsolt építész munkáját a kastély építéstörténetét az 1980-as évektől kutató Dávid Ferenc művészettörténész segíti. A kiállítótér belsőépítész munkáit a több nagy műemléki helyreállítás, többek közt a budai Sándor-palota rekonstrukciójában is részt vett Baliga Kornél vállalta. A tervezett kiállítás kurátora az 1996-os munkában is részt vett F. Dózsa Katalin művészettörténész. A textileket pedig egy gödöllői kárpitművész, Remsey Flóra tervezi, aki sok más mellett a pesti Károlyi-palota (Petőfi Irodalmi Múzeum), és az Andrássy-úti Saxlehner-palota (Postamúzeum) kárpitjainak és függönyeinek újraalkotója, és a legjobb hazai tervező ebben a „műfajban”.

A kiindulást az a néhány fekete-fehér fotó jelentette, amelyek a királyi időszakban, majd az 1930-as években készültek az emelet legnagyobb szobájában, a Mária Valéria lakosztály – szűkszavú leírásokban égszínkéknek nevezett – egykori szalonjában. Az elsőn homogén kárpitozású falakat és dús, súlyos drapériafüggönyt látunk, a padlót nagymintás szőnyeg fedi. A másodikon a tér levegősebb, a falon feltehetően papírból készült csíkos tapéta, az ajtók felett díszes, rokokó stílusú, részben aranyozott plasztikus mezők, ún. szupraporták versenyeznek a Grassalkovichok idejéből való kályha lendületes formáival és játékos díszítésével. A kályha és a szupraporták túlélték a kastély mostoha évtizedeit, tehát a rekonstrukció számol visszaállításukkal. Minden másban azonban, az ezt követő szobákkal egységesen, a királyi időszak enteriőrjei irányadók. A fotón látható hangulat visszaadása és a terem különböző korú díszítményeinek összehangolása önmagában sem kis elvárás, a textil mintájának és színének megtervezését azonban további szempontok is bonyolítják.

Nehézséget okozott a megfelelő égszínkék szín kiválasztása. A terem előtt ugyanis két helyiségben gazdag, 18. és 19. századi díszítőfestés került elő, amelyeket restaurálnak. Az ezekbe kerülő függönyök, sőt a festés is együtt lesz látható a nyitott ajtókon át a Mária Valéria szalon későbbi, 19. század második felét idéző miliőjével. Sőt, nemcsak ezzel a gazdag színvilággal, hanem a folyosó képével is harmonizálnia kell, ami egy szürkés vagy zöldes, halvány alapszínt kap a Habsburg Galériába kerülő pompás festmények hátteréül. A harmadik irányban, a szalonból nyíló kisebb teremből pedig bekandikál a következő szoba sötétzöld kályhája… Így a végleges döntést helyszíni zsűri hozta meg nemrégiben, a kiválasztott színek kombinációiból leszőtt próbafelületeknek a helyszínen történő megtekintése után.

Sajnos a textil mintájához nem nyújtott támpontot a leírás. Remsey Flóra Dózsa Katalin útmutatása alapján nagyvonalú, a megelőző időszakok formavilágában gyökerező neobarokk mintát álmodott meg, amelynek óriási elemei a fénykép alapján kívánt homogén felületet adják majd. A hozzá készülő szegő mintacsík, a bordűr, a belekevert sárga szálaktól aranyló csillogást kap, ami a terem aranyozott díszítményeivel teremt összhangot, egyben továbbviszi a királyi lakosztályok hasonló megoldását.

A szobasor függönyeinek újragyártása némileg könnyebb feladat, mivel a megmaradt kép Baliga Kornél szakértő szemeinek sokkal többet elárult, mint az átlagos szemlélőnek. A korszak divatjának megfelelő függöny újrarajzolása után persze még így sem könnyű a megfelelő szabásvonalak kiszerkesztése. Könnyen előfordulhat, hogy az erre a munkára pályázók próbafüggönyt varrnak a szabás eldöntésére, ahogy az 1996-ban is történt. A megfelelő anyag előállítása persze nem próba kérdése. Az előzőekben bevált kőszegi Aste Hungaria utódja a Meritum Kft. szövi le a kelmét viszkóz anyagból. Ez a természetes alapanyag azt a fényt adja majd, ami leginkább hasonlít a korabeli, de számunkra már megfizethetetlen selyemdamaszthoz.

Hogy a fenti munka eredménye mennyiben tér el Mária Valéria tényleges szalonjától, az időutazás feltalálásáig nem dönthetjük el biztosan. De hogy mennyiben hasonlít, azt nyáron, a kiállítás megnyitása után már megtapasztalhatjuk.


Háttér
A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése – KMOP 3.1.1/E – során "betonban és aranyban mérve" - vagyis méretét és az anyagiakat illetően - felújításának legjelentősebb szakaszához érkezett az ódon épületegyüttes. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 1.457.192.363 Ft összegű támogatással megvalósuló beruházás összköltsége 1.660.000.000 Ft, amelyből 52.000 négyzetméter park és 1.600 négyzetméter belső tér nyeri vissza régi pompáját. 2009. július 1-jén kezdődtek meg a munkálatok. Az épület és a tájképi romantikus kert rehabilitációja a tervek szerint halad. A tél folyamán a belső terek - a Rudolf- és a Gizella-szárny - születnek újjá. Jelenleg a kastélyhoz tartozó épületállománynak mindössze a negyede látogatható, a mostani felújításnak köszönhetően - a királyi gyermekek lakosztályainak, az Erzsébet-verandának, a Sörpincének és a Horthy-bunkernek a rehabilitációjával - ez a terület 10%-kal lesz nagyobb, amit 2010 nyarán vehet birtokba a nagyközönség. Már most gondolnak a 2010 folyamán elkészülő új múzeumi és közönségterek miatt várható látogatólétszám-emelkedésre. A januári zárva tartást követően nyitás óta nagyobb, kényelmesebb ruhatár és információs iroda várja a kastély vendégeit. A nők és a családok kastélya múzeum, programhelyszín, koncertek és színielőadások otthona, rendezvényközpont, amelyet mindenkinek látni kell.

Irányító Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu)
Közreműködő Szervezet: Pro Régio Közhasznú Nonprofit Kft. (www.proregio.hu)

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélya, amelyet az 1730-as években Grassalkovich Antal építetett. A hatalmas, 8 szárnyból álló épületegyüttest 1867-ben koronázási ajándékként lett a királyi pár kedvelt pihenőhelye. Erzsébet királyné, Sisi több időt töltött itt, mint bárhol máshol, több mint 2000 éjszakát. A két világháború között Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt az épületegyüttes, ahol a családi pihenések mellett vadászatokat és diplomáciai fogadásokat is tartottak. A második világháborút követő szerencsétlen hasznosítási formák – idősek otthona, szociális lakások, szovjet laktanya - a kastély állapota leromlott. Bár már a 80-as években megkezdődtek, igazán csak a rendszerváltást követőn gyorsultak fel a felújítási munkálatok. Ennek eredményeként 1996-ban nyílt meg az első néhány látogatható szoba.

Bővebb információt Holub Katalin szóvivőtől kaphatnak a 06-20/922-6431-es telefonszámon.

Királyi Kastély Uniós pályázati projekt Gödöllő Királyi Kastély renoválása Királyi-kert események Gödöllő restaurálás Barokk színház új kastélyszárnyak projekt 3D
HÍRLEVÉL feliratkozás
AKTUÁLIS
07.09.Felfedezésre váró újdonságokkal gazdagodott turisztikai kínálatunk a projekt eredményeképpen
01.09.Kedves Vendégeink!
10.20-23.X. Gödöllői Liszt Fesztivál
09.29.Gyerekek vették birtokba a Gödöllői Királyi Kastélyt
KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0002
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tévő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése.
Kedvezményezett:
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.
  ·  www.kiralyikastely.hu

Disszeminációs folyamatok:
DFT-Hungária
  ·  www.dft-hungaria.hu
Copyright © 2021  ·  Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.  ·  Minden jog fenntartva
DISSZEMINÁCIÓS
FOLYAMATOK
KÉSZÍTETTE