Kapcsolat   ·   Fórum
Projektről   ·   Ismertető   ·   Kedvezményezett   ·   Aktuális   ·   Sajtóközlemény   ·   Galéria
AKTUÁLIS
Felfedezésre váró újdonságokkal gazdagodott turisztikai kínálatunk a projekt eredményeképpen
2012. július 09.

A felújított Lovarda és Barokk Istálló korabeli királyi pompáját is túlszárnyalva közel 1700 négyzetméteren újult meg. Előbbi helyszín 638 négyzetméteres egybefüggő, oszlop nélküli tere – különösen ilyen reprezentatív környezetben – nem csak Magyarországon, de Európa-szerte is ritkaság, melynek köszönhetően hosszútávon is nemzetközi presztízsű kulturális – és többcélú rendezvényhelyszínné válhat. A mintegy egymilliárd forintos rekonstrukció, amelyet Gödöllő Város Önkormányzata 100 millió forint önerő biztosításával támogatott, lehetővé tette, hogy a magyar Európai Uniós elnökség kiemelt szintű tanácskozásainak nagy részét a kastélyban rendezzék meg.

A pályázat egyik elemeként július 7-től látogatható a Királyi és főúri lovaskultúra című állandó kiállítás. A tárlat a lovas hagyományok és kultúra bemutatását célozza, középpontba helyezve a királyi család, az udvari lótartás tradícióját; eszközeinek, emlékeinek felvonultatását. A kiállítás helyszíne a Barokk istálló felett elhelyezkedő szobák, melyek mindegyike dekoratív, a 18. század második feléből származó falfestéssel díszített. A kiállítás koncepciójának összeállításában, a műtárgyak, fotók kiválasztásában a téma legkiválóbb hazai szakértői vettek részt. A nyolc helyiségben egy-egy külön témát (pl. A magyar huszártiszt, A magyar nemesi testőrség, Dámalovaglás, Főúri, királyi vadászatok) mutatnak majd be. A kiállításhoz modern technológiát párosítanak: az egyes szobákban a korabeli műtárgyakat modern technikai eszközök egészítik ki, olyan szemüveg nélküli 3D-s monitorok, amelyeken az adott témához tartozó különböző ábrázolásokat láthatják az érdeklődők. A projektnek köszönhetően kialakuló multifunkciós térben úgy készült el főúri lovaskultúrát bemutató tárlat installációja, hogy gyorsan átrendezhető legyen kulturális és protokolláris térré.

A Lovarda felújítása keretében két szekcióterem is épült annak szintje alatt, melyek egyikében - a projekt turisztikai fejlesztéseinek részeként - 3D vetítőterem került kialakításra. Itt a kastély történetét és a királyi család, elsősorban Erzsébet királyné Gödöllőn töltött napjait bemutató „Gödöllői Kastély egykor és ma” című film enged bepillantást a királyi család életébe és tájékoztatja látványos, szórakoztató módon az érdeklődőket.

A film rendező-operatőrének Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt kérték fel, akinek filmjei számos díjat, köztük Oscar- és Emmy-díjat is nyertek. Az ő vezetésével zajlottak a korabeli eseményeket megörökítő munkálatok, vették fel a különböző jeleneteket a kastély főbejárata előtt, a gyönyörű belső terekben és a díszudvaron is. Felvonulnak a kastély épületének építési fázisai, valamint az egykori barokk kert is. Megjelenik a kastély építtetője, Grassalkovich Antal, akit 1751-ben Gödöllőn maga Mária Terézia látogatott meg. Szerepet kap a különleges barokk színház is.

Filmbe fogalmazták a királyi pár érkezését a Királyi Váró előtt, a vasútállomáson. A kastély parkjában lovas jeleneteket rögzítettek.

 További turisztikai termékfejlesztésként háromnyelvű látogatóbarát honlap segíti a Gödöllői Királyi Kastély jelenében, tervezett jövőjében és múltjában való eligazodást. Az okos telefonokra és tabletekre is optimalizált verzió már elérhető a megszokott címen: www.kiralyikastely.hu

 

„A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése (II. ütem – KMOP-3.1.1/E-09-2f-2010-0002)”

Közreműködő Szervezet: Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft.  www.proregio.hu

Irányító Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

További információ: sajto@kiralyikastely.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, összköltsége 1.000.000.000 forint volt, amelyből 1703 nm belső tér nyerte vissza régi pompáját.

Királyi Kastély Uniós pályázati projekt Gödöllő Királyi Kastély renoválása Királyi-kert események Gödöllő restaurálás Barokk színház új kastélyszárnyak projekt 3D
HÍRLEVÉL feliratkozás
AKTUÁLIS
07.09.Felfedezésre váró újdonságokkal gazdagodott turisztikai kínálatunk a projekt eredményeképpen
01.09.Kedves Vendégeink!
10.20-23.X. Gödöllői Liszt Fesztivál
09.29.Gyerekek vették birtokba a Gödöllői Királyi Kastélyt
KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0002
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tévő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése.
Kedvezményezett:
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.
  ·  www.kiralyikastely.hu

Disszeminációs folyamatok:
DFT-Hungária
  ·  www.dft-hungaria.hu
Copyright © 2021  ·  Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.  ·  Minden jog fenntartva
DISSZEMINÁCIÓS
FOLYAMATOK
KÉSZÍTETTE