Kapcsolat   ·   Fórum
Projektről   ·   Ismertető   ·   Kedvezményezett   ·   Aktuális   ·   Sajtóközlemény   ·   Galéria
AKTUÁLIS
Gyerekek vették birtokba a Gödöllői Királyi Kastélyt
2011. szeptember 29.

 

Rendhagyó projektzáró

 

Közel 100 gyermek látogatásával zárta a Gödöllői Királyi Kastély Európai Uniós forrásból megvalósuló fejlesztésének I. ütemét, akik négy intézményből – a gödöllői Montágh Imre Általános Iskolából, Speciális Szakiskolából, a fóti Károlyi István Gyermekközpontból, a NEFMI Aszódi Javítóintézetéből és a Vakok Iskolájából – érkeztek kísérőikkel.  

„Célunk az volt, hogy olyan gyerekeket láthassunk vendégül, akik nehezen, vagy talán sosem juthatnának el hozzánk, viszont akiknek élményt nyújthat egy látogatás a kastélyban és egy ebéd abban a teremben, ahol az első félévben a soros magyar EU elnökség idején Európa vezetői tárgyaltak!” – mondta el Gönczi Tibor, a kastély ügyvezető igazgatója.   

A gyerekek a délelőtt folyamán végigjárták a kastély fejlesztései révén létrejött új kiállításokat, attrakciókat. Meghallgatták a bombatámadások hangjait a kastély alatti bunkerben, bebarangolták a megújult állandó kiállítást, ahol kipróbálhatták a kastélyról készült számítógépes játékokat, megérinthették – többek között – a bútorok szöveteit, vagy a korabeli parkettákat a tapintható tárlaton.  

Ezt követően a Kastély Lovardájában tartott hivatalos, „felnőtteknek szóló” projektzáráshoz csatlakoztak, ahol a projektet irányító, segítő, jóváhagyó vezetőkkel fogyaszthatták el ebédjüket.

 

„Mindenki azt kérdezgette korábban, hogy mit jelent a projekt hosszú és hangzatos elnevezése - Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése? Mitől komplex, mitől családbarát a kastély felújítása? Azt gondoltuk, hogy talán a gyerekek frissen szerzett tapasztalatai, az ő élményük adhatja meg igazán erre a választ!” – mondta el a kastély igazgatója.

„Látni, ahogy az iskolások birtokba veszik az új fejlesztéseket, kipróbálják a játékokat, rácsodálkoznak, hogy hogyan éltek a századok során a kastély lakói, mutatja, hogy egy kiállítás is lehet a gyerekek számára élvezetes. Ilyenkor érzi az ember, hogy megérte a fáradságos munka!”

 

A 2008. szeptemberében megkezdett fejlesztés az Európai Unió támogatásával, mintegy 1,6 mrd forintból valósult meg. Nem csak épületeket újítottak meg Gödöllőn, hanem romantikus, tájképi formában megújult a kastély parkjának belső 5 hektáros része, valamint az Erzsébet- és a Ferenc József előkert. A látogatók kényelmét audio guide rendszer, érintőképernyők, Braille térképek, liftek segítik.  A korszerű időszaki kiállító termekben nagyszabású megrendezésére nyílik lehetőség – jelenleg éppen a „Kincses templomok” kiállításon 18. századi egyházi kegytárgyakat, kincstárakban, templomokban, plébániákon, múzeumokban fellelhető műkincseket láthatnak a vendégek.

Valóban „komplex és családbarát a fejlesztés”, amit egy különleges hangulatú, exkluzív környezetben sikerült megvalósítani.

 

„Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése - I. ütem KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0002”

Közreműködő Szervezet: Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. www.proregio.hu

Irányítóhatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

További információ: titkarsag@kiralyikastely.hu

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében létrejött beruházás  három év alatt valósult meg, összköltsége 1.660.000.000 forint volt, amelyből 52.000 négyzetméter park és 1.600 négyzetméter belső tér nyerte vissza régi pompáját.

 

Királyi Kastély Uniós pályázati projekt Gödöllő Királyi Kastély renoválása Királyi-kert események Gödöllő restaurálás Barokk színház új kastélyszárnyak projekt 3D
HÍRLEVÉL feliratkozás
AKTUÁLIS
07.09.Felfedezésre váró újdonságokkal gazdagodott turisztikai kínálatunk a projekt eredményeképpen
01.09.Kedves Vendégeink!
10.20-23.X. Gödöllői Liszt Fesztivál
09.29.Gyerekek vették birtokba a Gödöllői Királyi Kastélyt
KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0002
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tévő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése.
Kedvezményezett:
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.
  ·  www.kiralyikastely.hu

Disszeminációs folyamatok:
DFT-Hungária
  ·  www.dft-hungaria.hu
Copyright © 2021  ·  Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.  ·  Minden jog fenntartva
DISSZEMINÁCIÓS
FOLYAMATOK
KÉSZÍTETTE