Kapcsolat   ·   Fórum
Projektről   ·   Ismertető   ·   Kedvezményezett   ·   Aktuális   ·   Sajtóközlemény   ·   Galéria
AKTUÁLIS
Koncert áradat a Gödöllői Királyi Kastély frissen felújított tereiben
2011. szeptember 03.

Az elmúlt három hónapban havonta nyíltak új kiállítások az Európai Uniós forrásból megújult Gödöllői Királyi Kastélyban, október hónap pedig a zenéé a patinás épületben.

A 2010. szeptemberében záruló fejlesztés kiemelt projektként az Európai Unió támogatásával, mintegy 1,6 milliárd forintból valósult meg. Nem csak épületeket újítottak meg Gödöllőn, hanem eredeti pompájában látható a kastély parkjának belső 5 hektáros része, valamint az Erzsébet- és a Ferenc József előkert. A látogatók kényelmét audio guide rendszer, érintőképernyők, Braille térképek, liftek segítik. 

A fejlesztések eredményeként a kastély és parkja tovább szépült. A helyszín egyediségét fokozza, hogy két nemzetközi hírű zenei fesztivált rendeznek a patinás falak között.

Immár hagyomány, hogy minden év októberében a világ legjobb hárfásai látogatnak el Gödöllőre. 13. alkalommal kerül megrendezésre a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál október 6. és 9. között, melyen az idén is világsztárok adnak szóló hangversenyt. A gyönyörűen felújított Lovarda méltó helyszíne lesz a rangos eseménynek, a közönség számára pedig érdekesség lesz abban a teremben komolyzenei koncerteket hallgatni, amelyben néhány héttel ezelőtt még európai politikusok tanácskoztak. A nyitó koncerten, október 6-án, csütörtökön egy fiatal magyar tehetség, Razvaljajeva Anasztázia, a belgrádi hárfaverseny győztesének estjét hallhatják. Pénteken a világ egyik legjelentősebb versenyének győztese (Amerikai Hárfaverseny, 2004), a Párizsi Opera szólóhárfása, Emmanuel Ceysson ad szólóestet. Október 8-án a fiatal belga hárfaművésznő, Anneleen Lenaerts koncertje következik, aki már visszatérő vendége a fesztiválnak, hiszen 2003-ban ő nyerte meg az I. Gödöllői Nemzetközi Hárfaversenyt. Idén már a Bécsi Filharmonikusok szólóhárfásaként, a párizsi Lili Laskin Hárfaverseny győzteseként hallhatjuk viszont. A rangos esemény vasárnap, október 9-én zárul a fesztivál alapítója és művészeti vezetője, Vigh Andrea hárfaművésznő koncertjével. Műsorán Händel és Debussy művek szerepelnek, a koncerten versenyművek is elhangoznak a Budapesti Vonósok közreműködésével. Ismét lesz hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, melyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a koncertekre látogatók.

Újdonság lesz, hogy vasárnap délelőtt 11 órakor „A hárfa sokszínűsége” címmel gyermekeknek látványos hangszerbemutató koncertet rendeznek hárfaművészek közreműködésével, Vigh Andrea műsorvezetése mellett.

A hangverseny jótékony céljaként játékokat gyűjtenek gyermekotthonok lakóinak.

Október 20.-a és 23.-a között kerül megrendezésre a 10. Liszt Fesztivál.

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg októberben.  Az idei program különlegessége, hogy Liszt Ferenc bicentenáriuma mellett a gödöllői fesztivál is jubilál, ugyanis X. alkalommal rendezik meg a rangos zenei eseményt. A koncertsorozaton évről-évre a hazai és a nemzetközi zenei élet kiválóságai lépnek fel. Az elmúlt években többek között Bogányi Gergely, Jandó Jenő, Klukon Edit, Ránki Dezső, Szegedi Anikó, Szilasi Alex, Várjon Dénes, Vásáry Tamás, Paul Lewis, a fiatal tehetségek közül pedig Kaneko Miyuji, Tóth Péter és Vadim Holodenko hangversenyét hallhatta a közönség.

A gödöllői jubileumon az idén is kiemelkedő magyar előadóművészek lépnek fel.

Október 20-án Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp, majd október 21-én Szilasi Alex koncertjére kerül sor. Október 22-én a Gödöllői Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt, Hauser Adrienn és Király Csaba közreműködésével, a zenekart Horváth Gábor vezényli. A fesztivál záró estjén, október 23-án, Bogányi Gergely tolmácsolásában csendül fel Liszt muzsikája.

A fenti névsor alapján nem csoda, hogy az elmúlt tíz év eredményeként a gödöllői Liszt Fesztivál jelentős törzsközönséget tudott kiépíteni. A környékbeli és a budapesti vendégek mellett az ország távoli területeiről, sőt, egyre inkább külföldről is vonzza a zeneszerető hallgatóságot.

 

 

Királyi Kastély Uniós pályázati projekt Gödöllő Királyi Kastély renoválása Királyi-kert események Gödöllő restaurálás Barokk színház új kastélyszárnyak projekt 3D
HÍRLEVÉL feliratkozás
AKTUÁLIS
07.09.Felfedezésre váró újdonságokkal gazdagodott turisztikai kínálatunk a projekt eredményeképpen
01.09.Kedves Vendégeink!
10.20-23.X. Gödöllői Liszt Fesztivál
09.29.Gyerekek vették birtokba a Gödöllői Királyi Kastélyt
KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0002
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tévő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése.
Kedvezményezett:
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.
  ·  www.kiralyikastely.hu

Disszeminációs folyamatok:
DFT-Hungária
  ·  www.dft-hungaria.hu
Copyright © 2021  ·  Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.  ·  Minden jog fenntartva
DISSZEMINÁCIÓS
FOLYAMATOK
KÉSZÍTETTE