Kapcsolat   ·   Fórum
Projektről   ·   Ismertető   ·   Kedvezményezett   ·   Aktuális   ·   Sajtóközlemény   ·   Galéria
AKTUÁLIS
Gödöllő lesz „Európa közepe”
2010. augusztus 31.

Európát fogadhatja a Grassalkovich-kastély.Magyarország EU-elnökségének idején királyi pompájában várja a nemzetközi delegációkat a Gödöllői Királyi Kastély Lovardája és Barokk Istállója. Budapest és a Belváros lebénítása nélkül - az M31 megépülésével - utazhatnak majd a Ferihegyre érkezők a hazai épített örökség frissen felújított kiállítási és bemutató helyszínére, amely 2011 első felében a kormány döntése nyomán reprezentatív protokoll találkozók, miniszteri és szakértői tanácsülések színtere is lesz egyben.

A tendernyertes Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-vel augusztus 26-án aláírt szerződés szerint 2010. december 31-éig befejeződnek a munkálatok. A Gödöllői Királyi Kastély folyamatban lévő komplex fejlesztésének második ütemeként, a Lovarda és Barokk Istálló rekonstrukciójával összesen 1700 négyzetméter területen folytatódik a felújítás. A kiemelt projekt tervezett összköltsége 1 milliárd forint. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kapott 900 millió forint pályázati támogatást a kisebbségi tulajdonos, Gödöllő Város Önkormányzata 100 millió forint összeggel, mint önerővel egészít ki.

A miniszteri és szakértői tanácsüléseket a Lovardában tartják majd. A 4-500 embert befogadni képes terem korábban is gyakran adott otthont rendezvényeknek, koncerteknek és kiállításoknak, az uniós elnökség idején azonban emelt szintű követelményeknek kell megfelelnie. A fejlesztés részeként a padlószint alatt - a pinceszinten - két, egyenként 80 négyzetméteres teremmel gazdagodik a terület, amely a pályázati projekt lezárultával - 3D-s vetítőként - oktatási célokat szolgál majd. Szintén itt kap helyet a Lovarda befogadóképességéhez igazodó számú vizesblokk. A Lovarda megközelítését az új bejárat előtti terület - ún. Schimmelhof - felújítása támogatja, amely környezethez méltó kialakításával az ide érkező vendégek reprezentatív fogadóterületeként is szolgál. Az elnökségi időszakot követően, a projekt részeként megtörténik a Barokk Istálló félemeleti (mezzanine) szintjén található termek falfestésének helyreállítása is, földszinti terei pedig közönségforgalmi funkciókat kapnak: információs iroda, pénztár és ruhatár kerül kialakításra. A műemlék épület most megkezdett munkálatait is a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hagyja jóvá és felügyeli.

A korábbiaktól eltérő, az elnökségi helyszíni szerepből fakadó feladatokra a kastély munkatársait is fel kell készíteni. Az európai uniós elnökséghez kapcsolódó helyszíni események megvalósítása szigorú diplomáciai, protokoll és biztonsági előírások betartása mellett történhet. A kastély megszokott rendezvényeit az elnökség eseményeihez igazítva tudják csak megtartani. Ezek időpontját egyeztetni szükséges a kormánybiztossal és külügyminisztérium illetékeseivel. Az ülések napjain a kastélyt teljes egészében - a parkot is beleértve - lezárják a látogatók elől. Ez az ára annak, hogy a gödöllői helyszín megszabadítsa a fővárost az események okozta forgalmi zavaroktól és dugóktól. Az épület város felőli könnyebb megközelíthetősége érdekében útfelújítások is várhatók.

Fotókiállítás keretében mutatják majd be a kastély 1989-től az uniós elnökségig terjedő időszakban történő fejlesztését. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkatársaival egyeztetve, különleges időszaki kiállításokkal és kulturális programokkal, koncertekkel kívánnak tartalmas időtöltést biztosítani az érkező delegációknak.

A Barokk Színház melletti 632 négyzetméteres, akár négyszáz főt befogadó többfunkciós: hangverseny-, illetve kiállítóteremmel gazdagodik a Gödöllői Királyi Kastély. A fejlesztés elsődleges célja az épületegyüttes kulturális komplexum jellegének kiteljesítése, a megfelelő közönségforgalmi terek kialakításával és kedvező térkontextusba helyezésével. A közelmúltban átadott felújítási ütem során rekonstruált Rudolf-szárnyhoz és a már gyönyörűen helyreállított Barokk Színházhoz kapcsolódóan, mintegy folytatva a munkálatokat, a lovas hagyományok és kultúra bemutatását célozzák, középpontba helyezve a királyi család, az udvari lótartás tradícióját; eszközeinek, emlékeinek felvonultatását. A kiállításhoz modern technológiát párosítanak (pl. holokapu, 3D-s vetítés stb.) A Barokk Istálló földszinti helyiségei vendégforgalmi térként funkcionálnak, míg az emeleti részen az egyes termekben a lovas hagyományok különböző korszakai és területei mutatkoznak be.

Magyarország legnagyobb alapterületű barokk kastélyának lovardája 1743 körül épült. Erzsébet királyné kívánságára az 1870-es évek közepén átépítették, a padlószintet feltöltötték, az ablakszintet megemelték, kerek manézst alakítottak ki benne, amelynek négy pontjára tükröket helyeztek. A kastély lovardája Erzsébet királyné egyik kedvenc helye volt az épületben. Műlovarnők, cirkuszi lovasok tanították a királyi felséget mutatványokra - például karikán átugratásra. De nem csak a nevének megfelelő funkciót látta el a tér, Horthy Miklós többször adott engedélyt különböző rendezvények, bálok megtartására benne. A königraetzi csata után tábori kórháznak, a II. világháborút követően (1945-1991) pedig szovjet laktanyának adott otthont az épületrész. 1986-ben beszakadt a tetőszerkezet, ekkor kezdődött meg a felújítása. Az elmúlt években időszaki kiállításoknak (Schéner Mihály, Hajnal Gabriella), koncerteknek, vagy épp a Gödöllői Vadásznaprendezvénye alkalmából előltöltős fegyverek bemutatásának volt helyszíne.

 

Királyi Kastély Uniós pályázati projekt Gödöllő Királyi Kastély renoválása Királyi-kert események Gödöllő restaurálás Barokk színház új kastélyszárnyak projekt 3D
HÍRLEVÉL feliratkozás
AKTUÁLIS
07.09.Felfedezésre váró újdonságokkal gazdagodott turisztikai kínálatunk a projekt eredményeképpen
01.09.Kedves Vendégeink!
10.20-23.X. Gödöllői Liszt Fesztivál
09.29.Gyerekek vették birtokba a Gödöllői Királyi Kastélyt
KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0002
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tévő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése.
Kedvezményezett:
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.
  ·  www.kiralyikastely.hu

Disszeminációs folyamatok:
DFT-Hungária
  ·  www.dft-hungaria.hu
Copyright © 2021  ·  Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.  ·  Minden jog fenntartva
DISSZEMINÁCIÓS
FOLYAMATOK
KÉSZÍTETTE