Kapcsolat   ·   Fórum
Projektről   ·   Ismertető   ·   Kedvezményezett   ·   Aktuális   ·   Sajtóközlemény   ·   Galéria
PROJEKTRŐL

KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0002

Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tévő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése – I. ütem

 

A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése – KMOP 3.1.1/E – során "betonban és aranyban mérve" - vagyis méretét és az anyagiakat illetően - felújításának legjelentősebb szakaszához érkezett az ódon épületegyüttes. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló beruházás összköltsége 1.660.000.000 forint, amelyből 52.000 négyzetméter park és 1.600 négyzetméter belső tér nyeri vissza régi pompáját. 2009. július 1-jén kezdődtek meg a munkálatok. December idusán avatták fel a kastélypark díszkivilágítását, egy gyönyörű kandelábersort. 174 facsemetét, 10.000 cserjét, 5.000 hagymás növényt, 50.000 évelőt ültettek el. Az egynyári virágok tavasszal kerülnek a földbe.
A vízellátás érdekében 7,5 km csőhálózatot fektettek le, 5 km csepegtetőt építettek ki, 400 öntöző szórófejet szereltek fel. Május 1-jén adták át a tájképi romantikus  stílusban felújított parkot, így ma ugyanaz a látvány tárul a látogatók elé, mint amiben annak idején Erzsébet királyné gyönyörködhetett. A kiviteli terveket a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszéke készítette, műemlékvédelmi, kivitelezési és dendrológus szakértők közreműködésével a Főkert Kft kivitelezésében.

A dekoratív hatású növényágyásokról fotók és képeslapok tanúskodnak, sokukról még az alkalmazott növényfajok is leolvashatóak. A mai kert tervezői ilyen díszítő ágyásokat főként az utak mentén és találkozási pontjain alkalmaztak, amelyek folyamatosan pompáznak, színük és magasságuk pedig harmonizál egymással. A legnagyobb virágtenger a kastély és a park főtengelyében, a díszudvar fölött kapott helyet, amelyből az épületről, az udvarról és a kert számos pontjáról rálátni. A kompozíció egész évben virágdíszt mutat majd a változatos fajtáknak köszönhetően.

Elkészült a tereprendezés és a homlokzati felújítás. A tavasz folyamán a belső terek  - a Rudolf- és a Gizella-szárny - született újjá a Közti Zrt. tervei alapján a Reneszánsz Zrt. kivitelezésében. Elkészült az említett szárnyak homlokzati felújítása; külön kiemelést érdemel a korhű megjelenésű, de a mai épületfizikai követelményekhez igazodó homlokzati nyílászárók elhelyezése és az eredetiterveket felhasználó faragott kő lábazat visszaállítása. Szintén készen áll az a megújult szárnyakat kiszolgáló belső öt állomással rendelkező lift, amelynek alkalmazása tovább erősíti a kastély által már kiérdemelt „Év akadálymentes
műemléke” díj tartalmi megvalósulását. A liftakna szerkezeti kialakítása a több építési periódussal is rendelkező épületsarokban a boltozott terek és fragmentumok megtartásával külön építéstechnológiai bravúrral történt.

Megtörtént a belső terek építészeti helyreállítása. Az eredeti burkolatok a restaurálás és kiegészítés után, a korabeli ajtók, ablakok és radiátorburkolatok a hajdan volt fényt hozzák vissza a sokat látott lakosztályokba. Több száz négyzetméter falfelületen az eddig eltakart falfestéseket, faragott kőelemeket eredeti pompájukban állítottak vissza.

Jelenleg a kastélyhoz tartozó épületállománynak mindössze a negyede látogatható, a mostani felújításnak köszönhetően - a királyi gyermekek lakosztályainak, az Erzsébet-verandának, a Sörpincének és a Horthy-bunkernek  a rehabilitációjával ez a terület 10%-kal lesz nagyobb. Már most gondolnak a 2010 folyamán elkészülő új múzeumi és közönségterek miatt várható látogatólétszám-emelkedésre. A januári karbantartási időszakot követően nagyobb, kényelmesebb ruhatár és információs iroda várja a kastély vendégeit. A nők és a családok kastélya, múzeum, programhelyszín, koncertek és színielőadások otthona, rendezvényközpont, amit mindenkinek látnia kell.

Szeptemberben már a felújított szárnyak kiállításai is megnyílnak. Érintőképernyős információs táblák, audio guide, „kastélyos” számítógépes játékok, vetítőterem, gyerekfoglalkoztató teszik színesebbé, élvezetesebbé a látogatást, breille kiírások és térkép, indukciós hurok,  valamint lift mindenki számára hozzáférhetővé alátnivalókat.

 

 KMOP-3.1.1/E-09-2F2010-0002

A Gödöllő Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése – II. ütem

Építészeti program:

 

A tervezett fejlesztés célja a Királyi Kastélyban található, egyedülálló Barokk színház megfelelő közönségforgalmi tereinek kialakításával és kedvező térkontextusba helyezésével a jobb bemutatási és használati feltételek előállítása. Továbbá a lakószárnyakban kialakított kiállítási funkció megtámogatása, ezen a területen található nagyobb kapacitású terek kulturális rendezvény célú hasznosításával.

Megközelítése a meglévő Színház feltáráson kívül, a Schimmelhof-Lovarda előtér útvonalon lehetséges. A Lovarda előterén át, mint vertikális és horiztontális elosztón keresztül  összeköttetésbe kerül a Színház földszinti és pinceszinti közönségforgalmi tere, a Lovarda nagytere és pinceszinti szekció termei és kiszolgáló terei, valamint a Barokk istálló földszinti festett terei mint pufferterek és a belőlük nyíló földszinti és emeleti térsorok.
 

Földszint:

 A Lovarda 632 m2-es, kiállító teremként hasznosul, másodlagos funcióként koncertek, ill. egyéb rendezvények megtartására (pl konferenciák) is alkalmas. A Lovarda előtere mint fogadó-elosztó tér működik. A benne meglévő szintmaradványok elbontása után két szintet kell kialakítani. Ezt a meglévő szerkezetek lehetővé teszik. A földszint a Színház már kialakított (ideiglenesen lerekesztett) földszinti padlószintjéhez kapcsolódik a karzatokhoz vezető lépcsőtérnél. Az ellenkező végében szintbeli áthidalással kapcsolódik az istálló festett tereihez. A Lovarda feltárása a határolófal 3 db fülkéjének nyílássá átalakításával lehetséges.

A Barokk istálló első-festett terei a restaurált csúcsíves ajtón keresztül közelíthetőek meg az előtér felől. A boltozott (44+41 m2) tér oldalfalai festettek. A rendezvényhelyszín puffer tereként működik. A középtengelyen nyílik fel a Barokk istálló tere (134 m2), mely szekcióteremként, időszaki kiállítótérként hasznosítható. Ebből a térből feltáró-közlekedőfolyosóval jutunk a Márvány istállóhoz.

 

Pinceszint:

A Lovarda részben alápincézett, itt található egy boltozott pincefolyosó, mely a Kocsiszínnel közös udvarra vezet és összeköttetésben áll az előtér pinceszinti terével, így kapcsolódik a Színház -1 szintjéhez. A feltöltött és alapszintsüllyesztett Lovarda alkalmas -1 szint kialakítására. A színház padlószínjéhez igazodó födém behúzása alatt új pinceszint készítendő a Színház -1 szintje alatt 1 méterrel, hogy alkalmas legyen szekciótermek, vetítő és oktató termek (2 db 80m2) és gépészeti tér (80 m2) elhelyezésére. A Színházhoz közeli oldalon a komplexumra méretezett mellékhelyiség csoport (85m2) és kiszolgáló létesítmények (60m2) kerülnek a színházi pinceszinttel megegyezően. A terek megközelítése a pincefolyosón, ill. a pinceszinti előtéren át lehetséges. A szintek akadálymentesen kapcsolódnak a többi szinthez mert a Színház akadálymentes liftje ezt már biztosítja. A szekciótermek süllyesztett szintjéhez hidraulikus zsámoly készül.

A Lovarda tere klimatizált. A gépészeti tér aknával csatlakozik a kültérhez. A Lovarda duplázott hátfalában elhelyezett csővezetékek a padlástéren át jutnak a szükséges kivezetésekhez.

 

Mezzanine szint:

A Barokk istálló emeletei középfolyosós elrendezésűek. A Lovarda előteréből felvezető lépcsőn át megközelíthetőek. A festett emeleti szobák kiállítótérnek használhatóak.

 

Tervezett funkció:

A komplexumba több funkció tervezett, melyek egymást ki egészítik, ugyanakkor külön is értelmezhetők:

 

Kiállítási funkció: a Kastély történetéhez igazodóan a főúri és királyi lovaskultúra interaktív bemutatótere. Az 1700-as évektől kívánja bemutatni a tárlat a főúri lótartást, a lónak a főúri élettől elválaszthatatlanságát, a téma összetettségét. Interaktivítása a modern eszközök használatával is megvalósul a tárlatnak, hiszen a Lovarda alatt kialakításra kerül egy 3d mozi, melyben a Kastélyról szóló filmet élvezhet a látogató. A kiállítás több pontján hologramm- és 3d vetítők elevenítik fel a királyi időszak lovaséletét.

Koncert funkció: bár a Kastély díszterme, színházterme és díszudvara eddig is számos koncertnek adott otthont, ezek befogadóképessége igen korlátozott (díszterem max 200 fő, színház max 130 fő). A Lovarda terében fedett helyszínként azonban már több, mint 500 fő ültethető le egy-egy ilyen rendezvényen.

Egyéb rendezvények befogadására is alkalmas.

 

A projekt 900.000.000 Ft támogatással valósult meg, összköltsége 999.782. 870 FtIrányító Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu)

1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.


Közreműködő Szervezet: Pro Régio Közhasznú Nonprofit Kft. (www.proregio.hu)

1146 Budapest, Hermina út 17.


Projekt elnevezése: „A Gödöllő Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése – I. ütem”
Projekt azonosítója:  KMOP-3.1.1/E-2008-0002

 

 

Királyi Kastély Uniós pályázati projekt Gödöllő Királyi Kastély renoválása Királyi-kert események Gödöllő restaurálás Barokk színház új kastélyszárnyak projekt 3D
HÍRLEVÉL feliratkozás
AKTUÁLIS
07.09.Felfedezésre váró újdonságokkal gazdagodott turisztikai kínálatunk a projekt eredményeképpen
01.09.Kedves Vendégeink!
10.20-23.X. Gödöllői Liszt Fesztivál
09.29.Gyerekek vették birtokba a Gödöllői Királyi Kastélyt
KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0002
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tévő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése.
Kedvezményezett:
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.
  ·  www.kiralyikastely.hu

Disszeminációs folyamatok:
DFT-Hungária
  ·  www.dft-hungaria.hu
Copyright © 2021  ·  Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.  ·  Minden jog fenntartva
DISSZEMINÁCIÓS
FOLYAMATOK
KÉSZÍTETTE